Parlamentul Cipriot pregătește o lege al cărei scop va fi să oprească ieșirea de capital din țară, în contextul negocierilor pentru stabilizarea finanțelor țării și după respingerea taxei pe depozite bancare, condiție impusă de zona euro în schimbul unui pachet de împrumuturi externe.
Legislația pentru impunerea unor restricții mai puternice la ieșirile de capital din țară precum și noi reguli de insolvență a băncilor vor fi supuse votului Parlamentului joi, potrivit cotidianului Wall Street Journal.
Noile reguli sunt necesare înainte de redeschiderea băncilor, programată pentru marți.
Băncile din Cipru au rămas închise în această săptămână, după ce statele din zona euro au anunțat sâmbătă că Cipru trebuie să strângă fonduri proprii de 5,8 miliarde de euro din taxarea depozitelor din băncile locale, pentru a primi un pachet de împrumuturi de 10 miliarde de euro.
Planul a indignat populația și a fost respins marți seara de Parlament.
Guvernul cipriot a reluat negocierile cu Troica, dar discută un posibil sprijin și cu Rusia, care a împrumutat țării 2,5 miliarde de euro în urmă cu doi ani.
„Nu va exista nicio variantă ușoară pentru Cipru după ce Parlamentul a respins termenii oferiți de Troică”, a afirmat Frederik Ducrozet, economist la Credit Agricole.
Una dintre principalele semne de întrebare acum este dacă Banca Centrală Europeană (BCE) va continua să asigure băncilor din Cipru acces la lichiditate de urgență, chiar dacă a respins acordul de sâmbătă. BCE a anunțat imediat după decizia de marți a Parlamentului de la Nicosia că va menține furnizarea de lichiditate băncilor cipriote, în limitele regulilor.